sobota, 5. december 2009

V Elanu brez razpisa svetovalci in odvetniki dobivali bajne vsote

Elan skupina za odvetniške, svetovalne in posredniške storitve zapravila 7,7 milijona evrov
Ljubljana - V času, ko postaja ponovno aktualno vprašanje o novi dokapitalizaciji Elan skupine (do nedavnega Skimarja), prihajajo na dan izsledki izredne revizije, ki so jo zahtevali lastniki Kapitalske družbe, skupine Zavarovalnica Triglav in DSU.
Izredna revizija, ki so jo v mednarodni družbi Pricewaterhouse Coopers poimenovali forenzična revizija, razkriva, da je Elan skupina v obdobju od leta 2004 do 2008 za posredniške, svetovalne in odvetniške storitve zapravila kar 7,7 milijona evrov. To je približno toliko, kot podjetje zdaj potrebuje svežega kapitala.
Od 7,7 milijona evrov so stroški posredniških poslov znašali tri milijone evrov, svetovalne storitve 2,9 milijona in stroških pravnih storitev 1,8 milijona evrov. Pri tem revizorji opozarjajo, da je bila večina dobaviteljev storitev Elana skupine izbrana brez razpisa in na nepregleden način.
V forenzični reviziji je velika pozornost namenjena odvetniškim stroškom. Od leta 2004 do 2008, ko je pravne storitve v Elanu skupini izvajala odvetniška pisarna Kos in partnerji, so znašali odvetniški stroški približno 420.000 evrov. Ko pa sta v letu 2008 zastopanje Elana skupine prevzela odvetniški pisarni Daniela Planinšca in Rajka Vrečarja, so ti stroški samo v nekaj mesecih znašali 543.000 evrov. Planinšec in Vrečar sta med drugim v Elan skupini opravila skrbni pravni pregled, za kar sta dobila 325.000 evrov. Revizorji ugotavljajo, da je bil ta pravni pregled zelo obširen, pri čemer stroški niso proporcionalni z ugotovitvami pregleda. Planinšec pravi, da so od vodstva Elana skupine dobili naročilo in so zato morali delati, kar jim je bilo naročeno. "Delo v Elan skupini, ki ni imela pravne službe, je bilo zelo zahtevno. Obe odvetniški pisarni sta delali po uspehu, pri čemer smo uspešno rešili nekaj primerov. Ko je nova uprava prekinila pogodbo, smo se dogovorili in pri znesku plačila popustili v korist družbe," pojasnjuje Planinšec.
Med svetovalnimi storitvami Pricewaterhouse Coopers posebej izpostavlja samostojnega podjetnika Draga Keršiča, ki je od Elana skupine dobil okoli 160.000 evrov. V pogodbi, ki jo je Elan skupina sklenila s Keršičem za sanacijo, ni bil opredeljen obseg dela, temveč je bila pogodba izdelana na podlagi Keršičeve ponudbe. Ta ponudba pa ni opredeljevala storitev in aktivnosti, ki naj bi jih opravljal Keršič.
Vprašljiva pogodba, ki jo je sklenilo vodstvo Elana skupine (mimogrede, skoraj na vseh pogodbah, ki so bile sklenjene v minulem letu od aprila dalje, je poleg podpisa predsednika uprave Ivana Štrlekarja tudi podpis prokurista Jožeta Kralja), je bila tudi pogodba s podjetjema Audit-In in Audit & Co., ki sta v stoodstotni ali delni lasti Danice Kos. Za vrednotenje Skimarja in za skrbni pregled štirih hčerinskih podjetij sta omenjeni podjetji dobili okoli 120.000 evrov. Pri tem revizorji opozarjajo, da niso opazili nobene odločitve uprave ali nadzornega sveta glede odprodaje omenjenih družb.
Pricewaterhouse Coopers je preveril pogodbe z distributerji, med drugimi s podjetji Adriaship iz Italije, Maritimo Yachts Balear iz Španije, Spectator Solis iz Hrvaške in IIC-Intersport Int. iz Avstrije. Med stroški posredniških storitev v višini treh milijonov evrov revizija ni opazila nepravilnosti.
V Elan skupino so lastniki leta 2007 že vložili deset milijonov evrov, lani pa še deset milijonov evrov svežega kapitala. Novi predsednik uprave Robert Ferko je že v sanacijskem načrtu predvidel, da bo konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta Elan skupina potrebovala sedem milijonov evrov svežega kapitala. "V tem primeru bi bila Elan skupina sposobna dolgoročno preživeti," nam je zatrdil Ferko.

sebastjan.morozov@dnevnik.si

Članek v Dnevniku.

Ni komentarjev:

Objavite komentar