torek, 3. marec 2009

Vedno več indicev o povezanem delovanju Skimarjevih zaslužkarjev

Skimarjevi zaslužkarji skupaj tudi v savinjskem podjetniškem inkubatorju

Ljubljana - Posamezniki, ki so imeli prek odvetniških in svetovalnih storitev pri izčrpavanju Skimarja v minulem letu najpomembnejšo vlogo, sodelujejo tudi pri drugih projektih, kažejo dokumenti, ki smo jih pridobili v uredništvu Dnevnika.

Bivši vršilec dolžnosti predsednika Skimarjeve uprave Ivan Štrlekar, celjski odvetnik Rajko Vrečar, ki je skupaj z Danielom Planinščcem v Skimarju lani zaslužil okoli 800.000 evrov, samostojni podjetnik Drago Keršič, ki mu je Skimar za svetovalne storitve lani plačal 150.000 evrov, in Tomaž Toplak, lani odstavljeni predsednik uprave Kada, največjega lastnika Skimarja, namreč tako ali drugače sodelujejo tudi v Mrežnem podjetniškem inkubatorju Savinjske regije (MPI).
Razen tega, da se Štrlekar pojavlja v vlogi zunanjega svetovalca omenjenega inkubatorja, je tudi član nadzornega sveta Regionalne razvojne agencije (RRA) Celje, ki je lastnik MPI. Medtem ko je Keršič, za katerega je širša javnost izvedela na podlagi visokih računov za svetovalne storitve, ki jih je izstavljal Skimarju, v MPI delno zaposlen kot strokovni sodelavec na projektih, se Vrečar pojavlja kot zunanji sodelavec za pravno svetovanje. Pomembno vlogo pri MPI ima tudi gospodarsko združenje podjetnikov malih in srednje velikih podjetij SME Union Slovenija, ki mu predseduje Toplak. Združenje namreč podjetjem v inkubatorju svetuje in za njih izvaja podjetniške delavnice.
Kot je znano, je Štrlekar konec leta 2007 najprej postal član Skimarjevega nadzornega sveta, po zamenjavi uprave lansko pomlad pa vršilec dolžnosti predsednika uprave. Kot vse kaže, pa je Štrlekar do najpomembnejših funkcij v Skimarju prišel po Toplakovem posredovanju. Prav pod Štrlekarjevo taktirko je Skimar z Vrečarjem in Planinšcem, ki z MPI sicer nima nobene povezave, sklenil pogodbi za odvetniške storitve.
Poleg omenjenih pogodb je Skimar lani sklenil svetovalno pogodbo še s Keršičem - slednji je upravi pomagal pri reorganizaciji Skimarja, za katero je bila sicer zadolžena prav uprava. Keršič je sicer po prvotnem predlogu želel zaslužiti 1,5 milijona evrov, vendar je od tega zneska prejel "le" desetino. Ob tem je ostala odprta možnost, da prejme dodatno še 250.000 evrov, in sicer v primeru, da bi Skimar predlagane ukrepe uresničeval.
V času, ko je bil Toplak še predsednik Kadove uprave, pa je Keršič sodeloval tudi s Kadom. Čeprav Kad zaposluje več deset ekonomskih in pravnih strokovnjakov z univerzitetno izobrazbo in magisteriji znanosti, je Keršiču za pripravo analize ter definiranje ključnih področij izboljšanja poslovanja na podlagi pogodbe, ki je bila sklenjena konec leta 2007, plačal 47.400 evrov. Pod Toplakovim vodenjem sta v Kadu izdatno zaslužila tudi Vrečar in Planinšec, pri čemer višina zneska ni znana.
V MPI včeraj niso želeli odgovoriti na vprašanje, ali sodelujejo z zgoraj omenjenimi osebami in kakšna je konkretno Keršičeva funkcija v MPI. "Lahko pa vam pojasnimo, da smo angažirali večje število svetovalcev za program podjetniškega inkubatorja in univerzitetnega inkubatorja. Ti niso samim sebi namen, temveč so servis podjetjem in podjetniškim skupinam." V MPI prav tako niso razkrili, koliko je znašala v lanskem in predlanskem letu vrednost poslov med MPI in SME Union, češ da so to informacije, ki jih nobena zasebna institucija ne posreduje javnosti. Ob tem velja spomniti, da je RRA Celje, ki je lastnica MPI, v večinski lasti občin in javnega sklada za regionalni razvoj in razvoj podeželja.
sebastjan.morozov@dnevnik.si
Povzeto po Dnevniku.