četrtek, 21. maj 2009

Keršič delal po 170 ur dnevno in prejel za uro 200 evrov

Medtem ko so v Skimarju na veliko odpuščali delavce, so svetovalcem delili bajne dobičke.

Revizorji so odkrili za vsaj okoli 800.000 evrov spornih pogodb, ki jih je vodstvo nakazalo Planinšcu, Vrečarju in Keršiču.

Za primer: le v eni pogodbi s Keršičem, ki so v prejšnji firmi odpustili iz krivdnih razlogov, so mu plačali 163.000 evrov. "V poročilu so revizorji izpostavili, da če bi Keršič za potrebe Skimarja delal štiri mesece po 170 ur na dan, bi znašala njegova urna postavka več kot 200 evrov," dodaja Nikolić.

V štirih mesecih dela v Skimarju delate po 170 ur na dan po urni postavki 200 evrov na uro. In to se nikomur ne zdi noro?

Članek v celoti

Ljubljana - Nadzorniki Skimarja (krovne družbe Elana) pod vodstvom Stojana Nikolića so se včeraj seznanili z izsledki izrednega revizijskega poročila in sanacijskim načrtom družbe.
Po besedah Nikolića so revizorji ugotovili, da je Skimar v podjetju od leta 2004 do 2008 sklenil za približno 800.000 evrov vprašljivih pogodb. "Medtem ko je nekdanji Skimarjev pravni zastopnik Miran Kos v štirih letih od Skimarja prejel več kot 400.000 evrov, je bilo z odvetnikoma Danielom Planinšcem in Rajkom Vrečarjem lani sklenjenih sedem pogodb v skupni vrednosti 543.000 evrov," pravi Nikolić. Glede svetovalne pogodbe s samostojnim podjetnikom Dragom Keršičem, ki je v Skimarju lani izvajal prestrukturiranje, po Nikoličevih besedah revizorji razen honorarja v znesku 163.000 evrov niso ugotovili spornih elementov. "V poročilu so revizorji izpostavili, da če bi Keršič za potrebe Skimarja delal štiri mesece po 170 ur na dan, bi znašala njegova urna postavka več kot 200 evrov," dodaja Nikolić. Nadzorniki Skimarja bodo revizorsko poročilo posredovali odvetnikom, ki bodo ocenili verjetnost odškodninskega zahtevka proti prejšnji upravi, hkrati pa ga bodo izročili tudi kriminalistom. Po neuradnih podatkih kriminalisti, ki so poslovanje Skimarja že začeli preučevati, čakajo na revizijsko poročilo. To pomeni, da bodo preiskavo v prihodnjih nekaj dnevih nadaljevali.
Sicer pa je Nikolić zadovoljen s sanacijskim programom Skimarja, ki ga je pripravil predsednik uprave Robert Ferko. "Upam, da bo uspel," pravi. Po Ferkovih besedah sanacijski načrt temelji na treh stebrih. Na prodajno-marketinškem področju bo Skimar okrepil prodajne dejavnosti na slovenskem in strateških trgih. Z drugim ukrepom, ki predstavlja zniževanja stroškov, bo centraliziral poslovanje in ustvaril sinergije med povezanimi podjetji. Tretji načrtovani ukrep predstavlja dogovor z bankami o reprogramiranju posojil, ki zapadejo letos v plačilo. Po načrtih naj bi Skimar prihodnje leto posloval še rahlo negativno, leta 2011 pa naj bi ustvaril dobiček. Skimar, ki zdaj zaposluje okoli 1000 delavcev, naj bi število zaposlenih v prihodnje znižal od 200 do 300. Po načrtih naj bi se število delovnih mest v Sloveniji ohranilo v veliki večini.
V ožji izbor za dva nova člana Skimarjeve uprave se je uvrstilo deset kandidatov, od tega pet za zimski program in pet za navtični program. Po besedah Ferka morajo kandidati, od katerih je le eden Slovenec, do naslednje seje nadzornega sveta pripraviti vizijo razvoja Skimarja.

Povzeto po Dnevniku.

Skimar in kako so si Planinšec, Vrečar in Keršič delili plen


Revizorji so v Skimarju pri pregledu vodenja posameznih poslov v obdobju 2004-2008 ugotovili za okoli 800.000 evrov spornih pogodb.

Nadzorni svet družbe bo zato revizorsko poročilo dal v pregled odvetnikom, ki bodo ocenili verjetnost uspeha v morebitnih odškodninskih tožbah proti prejšnjim upravam, posredoval pa ga bo tudi kriminalistom.
Revizorji pregledali tri glavna področja
Prvi nadzornik Skimarja Stojan Nikolić je pri tem pojasnil, da so revizorji pregledali tri glavna področja: pravne storitve, svetovalne pogodbe in agentske pogodbe. Na pravnem področju so potrdili že znano dejstvo, da do leta 2009 Skimar sploh ni imel lastne pravne službe. Od leta 2004 do leta 2008 je imelo podjetje najeto odvetniško pisarno, za katero je v teh letih odštel 417.000 evrov.
Lani sta jo zamenjali odvetniški družbi Planinšek in Vrečar, s katerima je bilo podpisanih sedem pogodb v vrednosti 543.000 evrov. Dve od teh pogodb, vrednih 326.000 evrov, sta podpisala nekdanji v. d. predsedika uprave družbe Ivan Štrlekar in prokurist Jože Kralj. Razlog za njuno sklenitev še danes ni znan.
Nadzorniki podprli strategijo za naslednja leta
Sporne so bile še nekatere druge pogodbe, sklenjene v višini 190.000 evrov in pogodba za svetovanje Draga Keršiča, ki mu je Skimar plačal 162.000 evrov. Poleg tega so revizorji našli listine, iz katerih ni razvidno, ali so bile naročene storitve opravljene ali ne in za kakšna dela naj bi sploh šlo.
Nadzorniki so se seznanili še s strategijo dela za prihodnja leta. Ta med drugim predvideva, da bo imela družba 17 milijonov evrov lastnega denarnega toka ter da bo že v letošnji zimski diviziji zaznala pozitivno poslovanje.
Novi člani uprave znani do poletja
Glede prijav za člane uprave je Nikolić pojasnil, da jih je prispelo 63. Kdo bo izbran, bo znano do poletja.
M. N.

Povzeto po RTV Slovenija.