četrtek, 3. marec 2011

Revizor bo v Skimarju preveril posle

Skimar je imenoval revizorja za preveritev vodenja poslov

Vodstvo Skimarja je na današnji skupščini revizorsko hišo Price Waterhouse Coopers iz Ljubljane soglasno imenovalo za posebnega revizorja, ki bo preveril vodenje posameznih poslov družbe v obdobju zadnjih petih let, s poudarkom na preveritvi sklepanja poslov, ki se nanašajo na storitve zunanjih izvajalcev, ter sklepanja posrednih poslov.
Nadzorni svet begunjskega Skimarja je konec januarja, kot je znano, za novega predsednika uprave podjetja s štiriletnim mandatom imenoval Roberta Ferka in ga zadolžil, da v treh mesecih pripravi sanacijski program, na podlagi katerega bi družbo v tem letu stabilizirali, v prihodnjem letu pa naj bi se že pokazali prvi pozitivni rezultati. Ferko je že takrat dejal, da bo šele po reviziji in natančni analizi podjetja lahko povedal kaj več o potrebnih korakih in ukrepih za stabilizacijo in razvoj podjetja. V izjavi za medije po današnji skupščini pa je glede trenutnih razmer v Skimarju dejal, da te vsekakor "niso rožnate, niso pa nemogoče".
"Situacija ni rožnata, kakor tudi ni rožnata situacija v celotnem gospodarstvu. Po eni strani se srečujemo z upadom trga navtičnih izdelkov, na drugi strani gre smučarski del gre razmeroma dobro, po tretji strani pa vidim, da je znotraj sistema Skimar precej možnosti za prihranke in izboljšanje poslovanja, ki bodo na daljši rok prinesli veliko pozitivnih učinkov," je dejal Ferko in dodal, da kljub vsemu ostaja optimist. "Če bo dobra volja in konsenz lastnikov, bank upnic in zaposlenih, da se prestrukturiranje primerno izvede - primerno času, v katerem se nahajamo, in primerno nakopičenim problemom iz preteklosti - potem sem optimist, kar se tega dela tiča," je poudaril Ferko.
Del ukrepov za prestrukturiranje družbe je bilo po njegovih besedah planiranih že v letnem poslovnem načrtu za lansko leto, vendar so aktivnosti stekle s polletno zamudo, kar za družbo, tako Ferko, ni dobro. "Zdaj se pač srečujemo še z večjimi problemi, kot bi se sicer. Prepričan sem, da je potrebno precej globlje zarezati v stroške samega poslovanja in v prestrukturiranje podjetja, tudi s tržnega oz. prodajnega vidika. Na vseh področjih delovanja je potrebno precej bolj radikalno pristopiti k ukrepom," je dejal Ferko. Ob tem je pojasnil, da pogovori tečejo v smeri združevanja posameznih poslovnih funkcij, predvsem zmanjševanja števila pravnih oseb v skupini Skimar, ki po besedah Ferka strukturo upravljanja podjetja delajo nepregledno.
"Tudi prejšnje vodstvo se je odločilo, da se zmanjša število pravnih oseb. Mislim, da moramo na tem delati precej bolj intenzivno," je še dejal Ferko.
Članek povzet po Dnevniku.