sobota, 12. september 2009

Po Keršiču odkrili vprašljivo svetovalno pogodbo v Muri še Huberju

Mura doživlja agonijo, v njej pa so skrivali, da so tako kot Dragotu Keršiču izplačevali posebne svetovalne pogodbe – Francu Huberju po 5000 evrov. Škandal in sramota:

Povzeto po Dnevniku (5. 9. 2009):

Zdenko Lesnik priznal podpis vprašljive svetovalne pogodbe Mure

Ljubljana - Prokurist Mure Zdenko Podlesnik je včeraj tudi uradno potrdil Dnevnikovo razkritje, da je podpisal pogodbo o svetovalnih storitvah Mure v znesku 5000 evrov na mesec s podjetjem nekdanjega direktorja. "To je edina svetovalna pogodba, ki sem jo med svojo prokuro v Muri podpisal. Če bo zaradi nje Muri dokazana škoda, sem pripravljen odgovarjati," pravi Podlesnik.

Pred dvema dnevoma smo razkrili, da Mura podjetju Huber, v kateri je zakoniti zastopnik nekdanji predsednik uprave Franc Huber (podjetje je v lasti njegovega sina Nika Huberja) plačuje 5000 evrov na mesec. In na kakšni podlagi je podjetje Huber od Mure sploh prejelo plačilo? "Na podlagi pogodbe," kratko odgovarja Podlesnik. Razen tega, da je s podpisom pogodbe soglašal nadzorni svet, ni želel razkriti drugih okoliščin podpisa pogodbe.

Predsednik nadzornega sveta Mure Henrik Peternelj pravi, da je bila pogodba podpisana na podlagi poslovnega sodelovanja s Huberjevo ženo Zdenko Huber (v pokoju, op. p.), ki je bila v preteklosti dolgoletna 'murašica' in je izvedla notranjo revizijo v Murinem nemškem hčerinskem podjetju Trendline. Spomnimo, da je bila zaradi sumov storitve kaznivih dejanj - prodaje blaga pod ceno - pred kratkim razrešena dvočlanska uprava, v kateri je bil poleg nemškega državljana tudi Slovenec Mitja Horvat.

Ali so v Sodu seznanjeni, da je Zdenka Huber izvajala notranjo revizijo v Trendlinu, direktor Soda Tomaž Kuntarič ni želel komentirati. "Ko smo iz medijev izvedeli za svetovalno pogodbo, smo od vodstva Mure zahtevali pojasnila. Vendar odgovor, ki smo ga prejeli, ne odgovarja na vsa zastavljena vprašanja," opozarja Kuntarič.

Po nekaterih informacijah naj bi Mura prek svetovalnih storitev Huberju izplačala del odpravnine, potem ko je odstopil z mesta predsednika uprave. Med drugim na to kaže tudi Peterneljeva izjava; čeprav mu takšnega vprašanja sploh nismo zastavili, nam je pojasnil, da prek svetovalnih storitev Mure ni bila izplačana odpravnina Huberju. Zagotovil je, da Mura Huberju ni izplačala nikakršne odpravnine, čeprav bi jo moral prejeti. Poleg omenjene svetovalne pogodbe je imela Mura v preteklosti sklenjene še nekatere svetovalne pogodbe. Koliko je bilo pogodb in kakšni so bili njihovi zneski, Podlesnik ni želel odgovoriti. "Razkrivanje pogodb medijem bi Muri lahko povzročilo še dodatno škodo. Odkar sem v Muri prokurist, sem predčasno prekinil svetovalno pogodbo, ki je bila sklenjena pred mojim prihodom v Muro," pravi Podlesnik. Dodaja, da se "eni res trudijo najti nekoga, ki bi prevzel njihovo odgovornost in jih 'osrečil' s stečajem Mure, ne glede na posledice za 3250 delavcev".

Čeprav se Mura že nekaj mesecev bojuje za obstanek, pri zagotavljanju sredstev za izplačilo plač pa ji pomaga Sod, se niti Peternelju očitno plačevanje Huberjevega svetovanja ne zdi sporno. "Čeprav je bila v Muri opravljena redna revizija, je Sod zahteval še eno revizijo (junija je družba KPMG v Muri na zahtevo Soda izvedla skrbni pregled s ciljem, da se je država seznanila o dejanskem položaju Mure, op. p.). V Muri pa je 'hudič', če za svetovalne storitve nameni nekaj tisoč evrov," pravi Peternel.

Za komentar o svetovalnih storitvah, ki je Mura plačevala podjetju Huber, smo želeli vprašati prvega sindikalista Mure Draga Forjana, vendar ni bil dosegljiv.

sebastjan.morozov@dnevnik.si


Povzeto po Delu (10.0.2009):


(Ne)reševanje Mure


Danes o plačilni sposobnosti družbe


Vodstvo Mure trdi, da podjetje še ni insolventno – Za dvojno delo pri vodenju nihče ne prejema dodatnega plačila, trdi prokurist Podlesnik – Podjetje sina nekdanjega predsednika uprave Franca Hubra svetuje Muri

Murska Sobota – »Čeprav nekateri ekonomisti in odgovorni politiki v državi (minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, op. I. G.) vztrajajo pri takojšnjem stečaju Mure, bom kot najodgovornejši v podjetju spoštoval zakon. Mure ne bom predlagal za stečaj, dokler ni insolventna,« je poudaril Zdenko Podlesnik. Tako meni tudi predsednik nadzornega sveta Henrik Peternelj. Dejal je, da Mura po še neuradnih podatkih, ki jih ima, še ni insolventna. Zagotovo pa se bo to zgodilo v kratkem, če ne bo dobila svežega kapitala.

Ker bo podjetje zaradi pomanjkanja dela in dejstva, da bodo delavci pol meseca doma na dopustih in čakanju, bodo septembrski finančni prilivi zelo skromni. »Dejstvo je, da je Mura v tako težkem položaju zaradi dolgotrajnega in neuspešnega iskanja njenega rešitelja. To vemo vsi, ki smo povezani z Muro,« je povedal Henrik Peternelj.

Zaradi lanske izgube in neurejenih razmer od 1. septembra poteka stečajni postopek za Murino hčerinsko družbo Trendline v Nemčiji. Ta je lani, menda zaradi čudnih okoliščin, povezanih z vodenjem družbe, imela rekordnih 2,5 milijona evrov izgube. Maja je skupščina družbe iz krivdnih razlogov razrešila direktorja Mitjo Horvata. Ta je Trendline vodil samostojno od septembra lani, pred tem ga je vodil skupaj z Geradom Hassem. Horvat je bil v podjetju odgovoren za ekonomiko in poslovanje, Hasse za kreacije in prodajo. Po opravljeni drugi reviziji poslovanja Trendline so se lani s poslovanjem družbe začeli ukvarjati tudi policijski preiskovalci.

Člani uprave tudi direktorji hčerinskih družb

V Delu smo že pisali, da je prokurist Zdenko Podlesnik tudi direktor hčerinske družbe Mura Unikat. Takrat nam je Podlesnik pojasnil, da je uprava naprej za direktorja aprila ustanovljene družbe Mura Unikat imenovala Dušana Gomboca, ki je v upravi Mure odgovoren za proizvodnjo in proizvodno kooperacijo. Ker je druga, prav tako na novo ustanovljena družba Mura in Partnerji, pri poslovanju tesno povezana z vsemi partnerji Mure, so se odločili, da Gomboc prevzame njeno vodenje. Podlesnik je zato namesto Gomboca prevzel vodenje hčerinske družbe Mura Unikat. Razlog za to je, kot je pojasnil Podlesnik, večja možnost za pregled nad poslovanjem družbe, ki se ukvarja z obetavnim in donosnim poslom.

Član uprave Jože Ban, ki je pristojen za področje trženja, je tudi direktor hčerinske družbe EHM (Evropska hiša mode). Leon Pekošak je bil do začetka stečajnega postopka štiri mesece direktor hčerinske družbe Trendline, sicer pa je izvršni direktor komerciale Mure. Pekošak ni član uprave, temveč širšega kolegija. Podlesnik nam je včeraj zagotovil, da nihče od omenjenih za dvojno delo ne prejema tudi dvojnega ali dodatnega plačila. »Vsi člani uprave za vse delo, ki ga opravljamo, dobivamo plačo, skladno s pogodbami, ki smo jih podpisali, ko smo prevzeli funkcije,« je pojasnil Podlesnik.

Hubrova odhodnica 30.000 evrov

Dogajanja v zvezi z zadnjim predsednikom uprave Mure Francem Hubrom, ki se je konec aprila – po temeljitem pogovoru z nadzornim svetom – odločil, da že po slabem letu dni vodenja družbe (pogodbo je podpisal za dve leti) odstopi s funkcije in se upokoji, znova dvigujejo prah v javnosti. Huber je ves čas z načinom vodenja družbe razburjal najožje sodelavce in tudi zaposlene. Z odločitvami je menda pripomogel k temu, da se je položaj v Muri v enem letu poslabšal bistveno bolj, kot bi se v primeru dobrega vodenja. Zato je bila nedavna odločitev skupščine družbe, da upravi, ki je lani vodila družbo (predsednika Aleš Kumperščak in Franc Huber ter sedanji predsednik NS Henrik Peternelj v vlogi prokurista), podelijo razrešnico za delo v preteklem letu, milo rečeno, čudna. Mura je lani tudi zaradi lastnih slabosti (poslovanje hčerinske družne Trendline itd.) ustvarila kar 5,83 milijona evrov izgube. Prav Huber in tudi Kumperščak sta s slabim vodenjem menda pripomogla k hitremu poglabljanju krize v Muri. Huber je sodelavce še dodatno razburil s sorodstveno in prijateljsko politiko zaposlovanja.

Največ prahu je v kolektivu in javnosti dvignila informacija, da bo Hubru ob odhodu izplačana odpravnina v višini šestih bruto plač oziroma okrog 60.000 evrov. Med drugimi je murskosoboška občina Muri odložila plačilo dela prispevka za stavbno zemljišče, podjetje Komunala je odložilo izterjavo za 60.000 evrov dolga itd. Za višino odpravnine se je Huber dogovoril z nekdanjim nadzornim svetom, pogodbo z njim pa je podpisal predsednik Roman Ambrož. Pogodba ni bila izpolnjena. Nadzorni svet se je s Hubrom sporazumel, da se mu skladno s kolektivno pogodbo ob upokojitvi na račun odpravnine izplačata dve bruto plači brez 20-odstotnega dodatka na delovno dobo in plača neizkoriščeni dopust. To nam je potrdil tudi predsednik NS Henrik Peternelj. Ob odhodu iz Mure in upokojitvi je Huber dobil skupno približno 30.000 evrov, kar je za polovico manj, kot se je dogovoril ob prihodu. Prokurist Zdenko Podlesnik, ki je maja od Hubra prevzel vodenje družbe, z njim ni sklenil nobene pogodbe o svetovanju. To odločitev je nadzorni svet prepustil Podlesniku.

Podlesnik pa je menda sklenil trimesečno pogodbo za svetovalne posle s podjetjem Huber, katerega direktor je Hubrov sin Niko, sam Franc Huber pa njegov uradni pooblaščenec. Svetovalne posle za Muro je opravila Hubrova žena Zdenka, ki je tudi po upokojitvi (tudi pred upokojitvijo je delala v Muri) opravljala določene finančne posle za potrebe Mure. Podlesnik nam je včeraj potrdil, da je s podjetjem Huber podpisal omenjeno pogodbo, saj je Zdenka Huber najbolj poznala poslovanje hčerinske družbe Trendline v Nemčiji. »Za potrebe zunanjih revizorjev v Trendline je pripravila vso dokumentacijo, dve debeli mapi, in jim s tem olajšala zahtevno delo. Pogodbena vrednost posla je v višini dveh bruto plač delavske direktorice. Doslej smo plačali dva obroka, za plačilo tretjega pa se zaradi zapletov še nisem odločil. Pogodbo s Hubrovim podjetjem sem podpisal, ko je nadzorni svet zanjo prižgal zeleno luč. Nimam slabe vesti, če pa bo ugotovljeno, da sem Muri s tem povzročil škodo, sem to pripravljen tudi plačati,« je povedal Podlesnik. Po naših informacijah je Muro mesečno svetovanje Zdenke Huber stalo neto 5000 evrov.

O drugih podrobnostih pogodbe Podlesnik ni želel govoriti. »Prav ničemur se ne izogibam. Ker sem v petek prejel pošto, s katero sem bil obveščen, da o primeru Huber do nadaljnjega ne smem govoriti za javnost, bom to storil pozneje.« Na vprašanje, ali je pošto prejel od policije, je na kratko odgovoril 'Recimo'. Na murskosoboški policijski upravi so nam potrdili, da njihovi kriminalisti preiskujejo sume kaznivih dejanj, povezanih s poslovanjem Mure. Zaradi varstva osebnih podatkov niso bili pripravljeni komentirati posameznih postopkov, ki se nanašajo na konkretne osebe.

Ivan Gerenčer




Povzeto po Slovenskih novicah:

Sindikat Mure gre k Pahorju


Kaj novega lahko Murinim sindikalistom ponudi predsednik vlade in kaj bi lahko oni predlagali njemu? — Razrešnica, podeljena upravi in nadzornemu svetu Mure, je potrdila, da večina lastnikov ne sodeluje pri reševanju podjetja — Bo Sod zdaj poskušal ustaviti vrtiljak, ki nikomur ne more koristiti, še najmanj zaposlenim?

Ljubljana, Murska Sobota, 4. septembra

Murin vrtiljak, kot nekateri pravijo skupini »vrtečih se« reševalcev Mure, se očitno še kar vrti, četudi centrifugalna moč, ki jo pri tem sproščajo, že nekaj časa grozi, da bo na prafaktorje raztrgala celo tisto, kar bi od nekdanjega ponosa slovenske tekstilne industrije zagotovo lahko rešili. Če omenimo zgolj tri izmed tistih, ki so se v zadnjem letu trudili reševati Muro ali jo še kar rešujejo: Franc Huber je bil, na primer, zadnji predsednik Murine uprave, nasledil je namreč predzadnjega prokurista Henrika Peternelja, ki se je presedel v fotelj predsednika nadzornega sveta, a se je (Huber, ne Peternelj) čez čas umaknil s položaja Murinega prvega moža, saj je vodenje podjetja v vlogi novega prokurista 6. maja letos prevzel nekdanji podpredsednik nadzornega sveta Zdenko Podlesnik.

In? Kot je prvi razkril časnik Dnevnik, naj bi v zadnjih mesecih Muri pri iskanju rešitev pomagalo tudi podjetje Huber, to je sicer v lasti sina nekdanjega predsednika Murine uprave Franca Huberja, po novem prokurista sinovega podjetja. Točno tako: Huber – hotelirstvo, gostinstvo, polnjenje pijač in dejavnosti za nego telesa, d. o. o., naj bi julija in avgusta letos izstavil Muri (za svetovalne storitve) dva računa po nekaj več kot 5000 evrov: Huber, d. o. o., naj bi Muri toliko zaračunal za nasvete, ki jih je vodstvu prekmurskega podjetja dajala Zdenka Huber, žena nekdanjega predsednika uprave. Ko je bila med Muro in Huberjem podpisana pogodba o tem svetovanju, je prekmursko družbo že vodil prokurist Zdenko Podlesnik, ki se po navadi (to je ponovil tudi po ponedeljkovem sestanku v prostorih Slovenske odškodninske družbe) pohvali, češ da on še vedno verjame, da je Muro mogoče rešiti.

Skratka, skupščina lastnikov je prejšnji teden upravi in nadzornemu svetu za delo v letu 2008 nepričakovano podelila razrešnico, kar naj bi pomenilo, da sta uspešno vodila oziroma nadzirala vodenje podjetja, ki se medtem nezadržno potaplja v vse hujši agoniji. Podelitvi razrešnice je zaman nasprotoval Sod. Na to se je, kot je znano, ogorčeno odzval minister za gospodarstvo dr. Matej Lahovnik: »V razmerah, v kakršnih je Mura, in glede na nekatere doslej že ugotovljene nepravilnosti se sprašujem, kako so lahko podelili razrešnico.« Lahovnik priznava, da ne razume, kakšno sporočilo so hoteli s tem dati tisti lastniki, ki sami pravzaprav sploh ne sodelujejo pri iskanju rešitve za Muro, in komu: »To je absurdno in povsem nesprejemljivo, toda večina lastnikov Mure je očitno takšna, da misli, da lahko podeljuje razrešnice in rente za uspešno delo.« Ministra Lahovnika nihče ni seznanil, da je nekdanji predsednik uprave Franc Huber, ki je Muro vodil od julija lani do maja letos, ob slovesu prejel še nagradno rento – deset svojih plač.

(J. V.)

Ni komentarjev:

Objavite komentar