sobota, 3. januar 2009

Drago Keršič že »sorodniški« svetovalec po domače v Muri

Zanimivo, da je Drago Keršič bil svetovalec podjetja Mura, kjer ga je najel njegov sorodnik Aleš Kumperščak, predsednik uprave Mure. Mura in Skimar imata skupno točko, kopljeta se v katastrofalnih rezultatih:

Po Kumperščakovem mnenju za kaj takega ni razlogov. Meni, da so rezultati dobri, proizvodne zmogljivosti optimalno zasedene, s sindikati je sklenjen dogovor o dvigu plač, definirana pa je tudi razvojna vizija podjetja, za katero je prepričan, da jo je sedanja uprava pod njegovim vodstvom sposobna uresničiti. Mura naj bi se iz proizvodnega preoblikovala v logistični holding, za izvedbo projekta pa je Kumperščak za svetovalca najel kar svojega sorodnika Draga Keršiča.

Povzemamo po Indirektu:

Ko smo v četrtek preverjali govorice o tem, da je Aleš Kumperščak, predsednik uprave soboške Mure, napovedal svoj odhod iz največje konfekcijske tovarne v Evropi, nas je v telefonskem pogovoru vehementno prepričeval, češ da dober menedžer vztraja do konca.

“Vsak večer odhajam in se vsako jutro vračam, na takšne govorice pa se ne oziram. Zadnjo besedo imajo lastniki. Zanje sem skoraj prepričan, da me podpirajo,” je zavrnil namigovanje o razrešitvi na petkovi seji nadzornega sveta. Po Kumperščakovem mnenju za kaj takega ni razlogov. Meni, da so rezultati dobri, proizvodne zmogljivosti optimalno zasedene, s sindikati je sklenjen dogovor o dvigu plač, definirana pa je tudi razvojna vizija podjetja, za katero je prepričan, da jo je sedanja uprava pod njegovim vodstvom sposobna uresničiti. Mura naj bi se iz proizvodnega preoblikovala v logistični holding, za izvedbo projekta pa je Kumperščak za svetovalca najel kar svojega sorodnika Draga Keršiča.

Dan po našem telefonskem pogovoru ga je službeni mercedes odpeljal na dunajsko letališče, od koder je poletel v Atene na sobotno modno revijo, medtem ko so si njegovi finančniki pulili lase pri pisanju poslovnega poročila za minulo leto. Imeli so tehten razlog, saj so poslovni rezultati za leto 2007 res katastrofalni. Čeprav je Kumperščak ministrom Andreju Vizjaku, Marjeti Cotman in Radovanu Žerjavu med njihovim januarskim obiskom Mure zagotavljal, da bo izguba podobna predlanski, torej 600.000 evrov, ta v resnici presega 2,7 milijona evrov.

Le dve zgrešeni poslovni odločitvi, pod kateri so se podpisali Kumperščak, njegov izvršni direktor za komercialo Leon Pekošak in Tatjana Gaber Horvat, odgovorna za proizvodnjo, so Muri prinesli za skoraj poldrugi milijon evrov poslovne škode. Ruski partner Glosab je od 2500 moških oblek iz kakovostnega in cenovno prestižnega materiala zavrnil kar 2000 oblek, ker so bile nekakovostno sešite. Pol milijona evrov vreden posel je Mura prepustila egiptovskemu podizvajalcu, ki za tako zahteven posel ni bil usposobljen. Slaba kakovost in zamude pri dobavah bolgarskega podizvajalca pa so povzročile skoraj milijon evrov izgube v nemški hčerinski družbi Tredline. Kumperščakova zatrjevanja, da so s partnerji za dodelavne posle dosegli optimalne cene, po naših virih ne držijo. Pripravljeni naj bi bili plačati tudi več, a pod pogojem, da oblačila šivajo v Muri.

Kumperščak zapravlja Murin denar tudi z najemom ljubljanske odvetniške družbe Avbreht, Zajc & partnerji za pravdo s tovarniškim svetom delavcev na soboškem delovnem sodišču. Svet ga je zaprosil za podaljšanje mandata, ker mu je pred enim mesecem ta potekel, februarske volitve pa zaradi prenizke udeležbe niso uspele. Dosedanjega predsednika sveta in člana nadzornega sveta Franca Slaviča, ki je delo opravljal profesionalno, je s prenehanjem mandata Kumperščak poslal nazaj v proizvodnjo.

V petek čaka nadzornike torej težko delo. Spopasti se bodo morali s katastrofalnimi poslovnimi rezultati, ki grozijo z Murinim potopom. Kumperščakova zamenjava se zdi več kot nujna. Nadzorniki naj bi se že pogovarjali z nekaterimi kandidati - Jasno Petan, direktorico hčerinske družbe EHM, ki je takšno možnost že zavrnila, in z Mitjo Horvatom, ki vodi nemški Tredline. Med kandidati naj bi bil tudi Tugomir Frajman, direktor radgonske Escade, špekulira pa se celo z Dušanom Bencikom, ki so ga minuli četrtek Savini nadzorniki odpoklicali z direktorskega sedeža Term 3000, in sicer zaradi slabih poslovnih izidov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar