ponedeljek, 3. januar 2011

Kdo je Daniel Planinšec

Mariborski odvetnik. Ki bi si lahko privoščil boljšo spletno stran, glede na zaslužke v Skimarju (in gotovo ne edine v njem).
Planinšec je z Rajkom Vrečarjem ponujal usluge pravnega svetovanja Skimarju. Potem pa smo prebrali:
»Za pregled pravnega in finančnega poslovanja je uprava Skimarja plačala 750.000 evrov, čeprav je enako študijo pripravilo že švedsko podjetje, Skimar pa je zanjo plačal 80.000 evrov. To so potrdili tudi v Kadu.«
Planinšec je največkrat odvetnik obtoženim najhujših kriminalnih deliktvo, recimo v aferi Kamenik ali v aferi Petek. V zadnji ga je mariborska tožilka obtoževala, da je priči v aferi ponujal denar (kovček z 40.000 evri):
»Tožilka je predlog utemeljila s trditvijo, da naj bi se 22. marca letos odvetnik Planinšec v Ljubljani sestal s tedaj anonimno pričo Alenom Robarjem. Robarju naj bi pokazal kovček, v katerem naj bi bilo 40.000 evrov ter mu ta denar ponudil v zameno za to, da bi Robar umaknil obremenilno pričanje. Tožilka se je ob tej trditvi sklicevala na policijski uradni zaznamek.
Če bi sodišče sprejelo tožilkin predlog, bi to pomenilo, da bi si moral prvoobtoženi Andrej Štruc poiskati novega odvetnika, saj oseba, ki je v procesu priča, hkrati ne more biti odvetnik.
Ob predlogu tožilke Elizabete Gyorkos, naj sodišče zasliši odvetnika Planinšca, češ da je marca letos anonimni priči ponujal 40.000 evrov, je odvetnik reagiral ostro. Zoper tožilko je vložil kazensko prijavo ter civilno tožbo.«
Povzeto po Mladini. Viri o tem.
Sredi decembra je nadzorni svet Skimarja, a so vsi pričakovali sankcije, razveljavitev, in podobno, izrekel zgolj opomin vodstvu. Opomin! Smešno! Oba odvetnika in Drago Keršič so se izmazali. Lahko beremo:
»Nadzorni svet Skimarja je zaradi previsokih odvetniških stroškov izrekel opomin vodstvu družbe. Delavci nezadovoljni zaradi medlosti nadzornega sveta.
Begunje - »Stroški odvetniških in svetovalnih storitev so bili v danih okoliščinah preveliki, vendar pa so primerljivi s preteklimi leti in so bili nujni za prvo fazo sanacije podjetja,« je v četrtek po skoraj deveturni seji nadzornega sveta družbe Skimar povedal njegov predsednik Gregor Gomišček. Nadzorniki so vodstvu Skimarja izrekli opomin zaradi neobvladovanja stroškov in upravi naložili, da skuša pravne stroške bistveno zmanjšati.
Kadrovskih sprememb v vodstvu Skimarja za zdaj ne bo, saj nadzorni svet po Gomiščkovih besedah ugotavlja, »da se podjetje nahaja v fazi, kjer je nujna dnevna operativna kontrola«. Nadzorniki pa so sklenili, da nemudoma začno postopek za imenovanje nove uprave, ki mora biti imenovana čim hitreje. »Glede sprtosti med prokuristom Jožetom Kraljem in predsednikom uprave Ivanom Štrlekarjem imam občutek, da je veliko krivde v medijih. Do pred štirinajst dni, ko se je vsa zadeva začela, sta zelo dobro vodila firmo,« je ocenil Gomišček, ki je prepričan, da so nadzorniki zadnje sklepe sprejeli v dobro podjetja.
Po mnenju predsednika uprave Skimarja Ivana Štrlekarja odvetniške pogodbe, ki so družbo letos stale že 750 tisoč evrov, za normalno delo niso visoke in so za polovico nižje od lanskih. »Pogodba za razširjeni pravni pregled je končana, tako da teh stroškov v naslednjem obdobju ne bo,« je dejal Štrlekar in napovedal, da bodo v Skimarju poskušali ustanoviti lastno pravno službo, specialiste pa bi še naprej najemali za posamezne zadeve. Čeprav mu kompromisi niso všeč, Štrlekar upa, da bosta s prokuristom do postavitve novega vodstva ostala profesionalca in bosta izpeljala tisto, za kar sta odgovorna.
Daniel Planinšec, eden od najetih odvetnikov, je dejal, da je bil nadzorni svet zaradi medijskih dezinformacij o odvetniških zaslužkih nekoliko v zmoti, se je pa lahko na četrtkovi seji seznanil »z enormnim obsegom dela odvetniških pisarn«. »Zadovoljni smo, da se Elan ni znašel v stečaju, in mislim, da smo kar precej doprinesli k temu,« je še dejal Planinšec.
S sprejetimi sklepi nadzornega sveta bo Gomišček jutri seznanil tudi delavce Elana. Ti so po besedah predsednika sindikata Dušana Ferjana zelo razočarani nad medlostjo odločitve nadzornega sveta. »Pričakovali smo bistveno večjo odgovornost nadzornega sveta. Tako ogromne, milijonske vsote so za delavce nesprejemljive, zato se bo moral predsednik nadzornega sveta pošteno potruditi, da nam bo razložil, zakaj niso odločneje ukrepali,« je v pričakovanju jutrišnjega sestanka med sindikatom in predsednikom nadzornega sveta nezadovoljen Ferjan.«

Ni komentarjev:

Objavite komentar