ponedeljek, 3. januar 2011

Tomaž Toplak (SDS) in kako je stranka SDS kadrirala v Skimarju

Ob polnoči je potekel podaljšani rok za uveljavitev predkupne pravice za odkup 12,7-odstotnega deleža, ki ga ima v Skimarju NFD Holding. Včeraj je predkupno pravico že uveljavila Kapitalska družba (Kad)…
Nihče od družbenikov tudi ne želi potrditi, da bodo Skimar prodajali na javnem razpisu, poznavalci razmer pa ob tem poudarjajo, da bo to verjetno bolj politična kot poslovna odločitev. Država kot največja lastnica naj bi se pred morebitno prodajo skrbno izbranemu kupcu že pripravljala na zamenjavo članov nadzornega sveta in uprave Skimarja. Vendar do nobenih sprememb v družbi ne more priti brez soglasja vseh lastnikov, saj imajo družbeniki po pogodbi pravico do uveljavljanja veta. Tako ne morejo ne zamenjati uprave ne dokapitalizirati družbe, če ni soglasja med vsemi družbeniki. Naši viri še trdijo, da se pripravlja tudi dokapitalizacija Skimarja. Država naj bi nameravala družbo dokapitalizirati po knjigovodski vrednosti, torej po nižji ceni, kot je Kad pripravljen plačati omenjeni delež NFD Holdingu. Ta naj bi delnice prodal po 1,1-kratniku knjigovodske vrednosti družbe.
Usoda Skimarja in s tem Elana bo, trdijo naši viri, odvisna od dogovorov med največjima koalicijskima strankama, Novo Slovenijo (NSi) in Slovensko demokratsko stranko (SDS), ki pa imata različna pogleda na razvoj družbe. NSi naj bi po naših informacijah pomagala, da je Alpina prišla v roke Infondu Holdingu 2, in si prizadevala za povezavo med Alpino in Elanom. SDS-ovim veljakom pa ta povezava naj ne bi bila po godu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar