ponedeljek, 3. januar 2011

Kdo je Gregor Gomišček

Predsednik nadzornega veta Skimarja. Eden glavnih eksponentov Janševe kadrovske politike. Tesen sodelavec Janeza Janše in Tomaža Toplaka. Član SDS. Član izvršilnega odbora SDS.
Begunje na Gorenjskem - Nadzorni svet begunjskega Skimarja je na četrtkovi seji, ki se je zavlekla pozno v noč, ugotovil, da so stroški svetovanja previsoki. Zato so nadzorniki vodstvu podjetja izrekli opomin in mu naložili, naj stroške poskuša znižati. Hkrati so sklenili, da se nemudoma začne postopek za imenovanje nove uprave.
Kot je po več kot osem ur trajajoči seji pojasnil predsednik nadzornega sveta Gregor Gomišček, so se na četrtkovem nadaljevanju že v ponedeljek začete seje podrobno seznanili s spornimi pogodbami. Ugotovili so, da so dani stroški svetovalnih in odvetniških storitev previsoki, četudi so primerljivi s stroški v preteklih letih. Hkrati pa so ugotovili, da so bila opravljena pravna dela nujna za prvo fazo sanacije podjetja.
Nadzorniki so upravi naložili, naj skuša stroške drastično zreducirati. To bi bilo po zamisli v.d. predsednika uprave Ivana Štrlekarja mogoče z ustanovitvijo lastne pravne službe, s čimer bi odpadlo plačevanje pavšalov zunanjim odvetniškim pisarnam, medtem ko bi dodatno potrebne specialiste za posamezne zadeve še vedno najemali. Tudi sicer v naslednjem obdobju stroški zunanjih svetovalcev ne bodo tako visoki, saj je razširjeni pravni pregled, za katerega Štrlekar še vedno misli, da ni bil predrag, končan.
Podobno trdi Daniel Planinšec, eden izmed odvetnikov, ki so v tem letu Skimar že stali preko 750.000 evrov. Poudaril je, da so se nadzorniki na seji seznanili z enormnim obsegom dela odvetniških pisarn, medtem ko so bili prej zaradi medijskih dezinformacij o zaslužkih v zmoti. “Mislim, da bova s kolegom zoper take neresnice, ki so se pojavile v zvezi z zaslužki, pravno ukrepala,” je poudaril Planinšec in dodal, da zaenkrat ostaja zunanji sodelavec Skimarja, saj ne more kar pustiti vseh 90 pravd, v katerih skupaj z Rajkom Vrečerjem zastopa podjetje.
Planinšec je prepričan, da sta s kolegom veliko doprinesla k temu, da se Skimar ni znašel v stečaju. Upa, da so za podjetje naredili nekaj dobrega, tako da se Skimarju obetajo boljši časi. Da so pravilno ravnali, pa so prepričani tudi Skimarjevi nadzorniki, ki se na maratonski seji niso odločili niti za razrešitev Štrlekarja niti za razrešitev prokurista Jožeta Kralja, čeprav so med njima velika nesoglasja.
Vprašljivo je, kako bodo z omenjenimi sklepi nadzornega sveta zadovoljni delavci, ki so se prav tako v četrtek zvečer zbrali na občnem zboru sindikata. Gomišček je prepričan, da so bili sklepi sprejeti v dobro delavcev, saj bi zamenjava uprave ali prokurista nujno peljala v imenovanje nekoga drugega, kar pa se mu glede na sedanje menjave v največjem lastniku, Kapitalski družbi (Kad) ne zdi primerno. “Lahko bi nas obtoževali, da spet po svoji volji delamo nekaj v zadnjem hipu,” je dejal Gomišček, ki meni, da se bo tudi v nadzornih svetih podjetjih, kjer je lastnik Kad, poznal politični zasuk v slovenskem prostoru, kar pomeni, da bi lahko skupščina Skimarja že 5. januarja zamenjala nadzornike.
Gomišček ocenjuje, da je zaradi dnevnega operativnega dela nujno, da se mirno preide v isto novo ali pa drugo vodstvo. Zato bodo nadzorniki še v sedanji ali pa že morebitni novi sestavi v kar najkrajšem možnem času izpeljali razpis, ki bo skladen s sklepom lastnikov ob dokapitalizaciji. Na ta razpis se glede na dosedanje trditve zagotovo ne bo prijavil Štrlekar, ki je pojasnil, da se mu pogodba izteče 31. marca.

Ni komentarjev:

Objavite komentar