ponedeljek, 3. januar 2011

Kdo je Rajko Vrečar

Rajko Vrečar je celjski in mariborski odvetnik. Znan kot tajnik (!) in kasneje kot odvetnik Univerze v Mariboru. Citiramo iz Slovenskih novic:
….Daniela Planinšca (nekoč so ga hoteli proglasiti za štajerskega Johnnija Cochrana, saj se je pojavljal v vseh štajerskih medijsko izpostavljenih sodnih primerih) iz Maribora in Rajka Vrečarja (prepoznaven iz spora med Univerzo v Mariboru in profesorjem Andrejem Fištravcem).
Vrečar in Planinšec sta za Skimar delovala kar iz Maribora in prejemala zneske, ki so za eno uro dela presegli celomesečno plačo. Očitno je naveza »mariborska«, ker sta oba iz Maribora:
Delavcem Elana, ki so se morali zadovoljiti z minimalnimi plačami v dobro podjetja, so svetovali za vsote, od katerih se zavrti v glavi. Pustimo govorice vnemar in pokažimo najprej pavšal, ki je na računu odvetniški firmi v Mariboru reci in piši 8000 evrov. Ne na leto, na mesec! Poleg tega je moral Skimar plačati še DDV, tako da je končna mesečna bremenitev le za pogodbeni pavšal za delo, ki bi bilo opravljeno ali ne, pač glede na potrebo ali ne, pristala pri 9600 evrih. Če preračunamo pavšalni znesek za odvetniške storitve (seveda je treba prišteti DDV, saj ga je poravnal Skimar), ki je zajet v pogodbi z dne 14. aprila letos, in dodatno še aneks s 15. maja, je ta vreden debelih devetnajst Elanovih plač. Vendar to še ni vse! Plačani so bili še drugi računi za svetovalne storitve: recimo v prvem tednu septembra 2008 je bilo Skimarju za delo v počitniškem avgustu zaračunanih 32.882,76 evrov (osnova 27.404,30 plus 5480,46 DDV), prvi teden oktobra pa so izstavili račun za delo septembra, ki je znašal 28.090,80 evrov (23.409,00 za osnovo in 4.681,80 za DDV), vse iz Maribora.
Članek iz Slovenskih novic, iz katerega smo jemali, se splača v celoti prebrati:
Obubožani Elan bogato nagrajuje
Medtem ko se 180 zaposlenih Gorenjcev v nekdanjem paradnem konju našega gospodarstva trese za službe, iz pogodb o pravnem svetovanju podjetju Skimar izstopajo več kot spodobne številke — Štajerska odvetnika Daniel Planinšec in Rajko Vrečar dobivata »nenavadno visoke pogodbe«, kot se je izrazil predsednik nadzornega sveta Gregor Gomišček — Odvetniška pisarna je v treh urah oziroma v eni uri, če so delali trije pravniki naenkrat, zaslužila toliko kot en delavec Elana v vsem mesecu
Begunje na gorenjskem, 30. novembra
Kako ovrednotiti delo in kako postaviti vrednostno lestvico s postavkami za najboljše in morda najslabše podjetje? Nekoč je bilo za Elan, to ubogo gorenjsko tovarno, na kateri se že leta in leta lomijo kopja raznih interesov in globokih žepov, preprosto: Ingemar Stenmark je bil najboljši na izdelku mojstrov iz Begunj, zaslužil si je čast in slavo Neskandinavcev, ki so lepili te dilce, bil je primerno poplačan in še kakšen drug as je bil za Elan resnično veliko vreden. Zdaj, ko se recesija plazi po vseh porah gospodarstva, pa se je treba povprašati, koliko je vredno vse, od dela do svetovanja.
Elan poka. Po šivih. Gorenjska duša spušča sapo in kot so napovedali pred tedni, bodo morali delavci, približno sto osemdeset je takih, poiskati zaslužek od dela drugje. Če bodo seveda imeli srečo. Drugače bodo sebi, najbližjim, predvsem pa zavodu za zaposlovanje, v veliko breme. Nekateri, tisti posvečeni in s podpisi odgovornih pokriti, pa si ob teh morečih trenutkih negotovosti skoraj dvesto družin, povezanih z Elanom, ne belijo glave. Kako le bi, saj imajo pogodbe za vsote, ki si jih delavci za stroji Elanovih prostorov ne zmorejo omisliti niti v najlepših sanjah.
»Na seji smo bili opozorjeni«
Zadnji četrtek je bila seja nadzornega sveta Skimarja, krovne družbe Elanovih podjetij, in na plan so pricurljale domneve o visokih zaslužkih nekaterih svetovalcev predsednika enočlanske uprave Ivana Štrlekarja. Predsednik nadzornega sveta Skimarja Gregor Gomišček je na naše vprašanje o vsotah pogodb odvetniškima pisarnama Daniela Planinšca (nekoč so ga hoteli proglasiti za štajerskega Johnnija Cochrana, saj se je pojavljal v vseh štajerskih medijsko izpostavljenih sodnih primerih) iz Maribora in Rajka Vrečarja (prepoznaven iz spora med Univerzo v Mariboru in profesorjem Andrejem Fištravcem) iz Celja, ki sta Skimarju ponudila svetovalnopravne storitve, povedal: »Na seji nadzornega sveta smo bili opozorjeni, da obstajajo nenavadno visoke pogodbe. Sklenili smo, da mora uprava pregledati te pogodbe in jih drastično reducirati. Kolikšna je višina pogodb … Govori se marsikaj. Nadzorni svet hoče na naslednji seji od uprave vpogled v vse pogodbe, kdo je podpisan in kaj piše na njih. Mislim, da se bodo stvari uredile tako ali drugače.«
Pavšal je šele začetek
Da opozorilo nadzornemu svetu ni bilo iz trte izvito in da so govorice upravičene, pa lahko pokažemo na straneh Slovenskih novic! Delavcem Elana, ki so se morali zadovoljiti z minimalnimi plačami v dobro podjetja, so svetovali za vsote, od katerih se zavrti v glavi. Pustimo govorice vnemar in pokažimo najprej pavšal, ki je na računu odvetniški firmi v Mariboru reci in piši 8000 evrov. Ne na leto, na mesec! Poleg tega je moral Skimar plačati še DDV, tako da je končna mesečna bremenitev le za pogodbeni pavšal za delo, ki bi bilo opravljeno ali ne, pač glede na potrebo ali ne, pristala pri 9600 evrih. Če preračunamo pavšalni znesek za odvetniške storitve (seveda je treba prišteti DDV, saj ga je poravnal Skimar), ki je zajet v pogodbi z dne 14. aprila letos, in dodatno še aneks s 15. maja, je ta vreden debelih devetnajst Elanovih plač. Vendar to še ni vse! Plačani so bili še drugi računi za svetovalne storitve: recimo v prvem tednu septembra 2008 je bilo Skimarju za delo v počitniškem avgustu zaračunanih 32.882,76 evrov (osnova 27.404,30 plus 5480,46 DDV), prvi teden oktobra pa so izstavili račun za delo septembra, ki je znašal 28.090,80 evrov (23.409,00 za osnovo in 4.681,80 za DDV), vse iz Maribora.
Pravniki garali 199 ur
Zaračunane so bile odvetniške storitve po pogodbi o izvedbi celovitega pravnega pregleda sistema Skimar, d. o. o., ter hčerinskih in odvisnih družb sistema. Taka pogodba je bila podpisana 14. aprila letos in upati je, da jo bodo v roke dobili nadzorniki, ki bodo lahko še ugotovili, kdo je v Skimarju overil zapisano. Avgusta je delo treh pravnikov iz mariborske odvetniške pisarne trajalo skupno 199 ur. Vsak od njih je torej na primeru Skimar porabil 66 ur in še kakšno minuto več. Vsaka svetovalnopravna ura je Skimar veljala 165,24 evrov z že vkalkuliranim DDV. No, če računalo uporabimo drugače in povemo bolj preprosto: odvetniška pisarna je v treh urah oziroma v eni uri, če so delali trije pravniki naenkrat, zaslužila toliko, kot en delavec Elana v vsem mesecu. Komentarje ob tem prepuščamo bralcem, ki bodo že vedeli, kaj je prav in kaj ne. No, morda bomo le ponovili besede predsednika nadzornega sveta Skimarja Gomiščka, ki je dejal: »Mislim, da se bodo stvari uredile tako ali drugače.« Kako, predvsem pa, ali bodo za takšno početje največjo ceno z izgubo dela spet plačali delavci Elana ali pa bo država s svojimi službami in organi pokukala po pisarnah Skimarja, bo jasno po naslednji seji nadzornega sveta.
Boštjan Fon

Ni komentarjev:

Objavite komentar