ponedeljek, 3. januar 2011

Kdo je Drago Keršič

Drago Keršič s.p. je precej neznani podjetnik iz Slovenske Bistrice. Njegovo podjetje nima zaposlenih, imenuje se Fokus management consulting in je bilo najeto v Skimarju pod sumljivimi okoliščinami. Iz podjetja Ferk & Partner je bil odpuščen iz krivdnih razlogov.

V Kapitalski družbi (Kad), ki jo vodi predsednik uprave Uroš Rožič, so potrdili informacije, da so v preteklosti sklenili pogodbo s Fokus Management Consulting (Fokus MC) samostojnega podjetnika Draga Keršiča. Skimar je pred časom Keršiču za program reorganizacije plačal približno 150.000 evrov, pri čemer je njegova prvotna ponudba znašala krepko več kot milijon evrov. Pogodba s Keršičem je bila poleg plačila odvetniških storitev ena od točk, na kateri je prišlo do hudega spora v upravi Skimarja.

V ozadju tega, da so ga najeli, pa poznavalci razmer vidijo nekdanjega predsednika uprave Kada Tomaža Toplaka (SDS).

Beremo v Dnevniku:

Tako kot Skimar tudi Kad izdatno plačal svetovalca Draga Keršiča
V Kapitalski družbi (Kad), ki jo vodi predsednik uprave Uroš Rožič, so potrdili naše informacije, da so v preteklosti sklenili pogodbo s Fokus Management Consulting samostojnega podjetnika Draga Keršiča. Kot smo v Dnevniku razkrili že v soboto, je tudi Skimar (krovna družba Elana) pred časom Keršiču za program reorganizacije plačal približno 150.000 evrov, pri čemer je njegova prvotna ponudba znašala krepko več kot milijon evrov. Pogodba s Keršičem je bila poleg plačila odvetniških storitev ena od točk, na kateri je prišlo do hudega spora v upravi Skimarja.
“Pogodba za pripravo analize ter definiranje ključnih področij izboljšanja poslovanja Kada s programom ukrepov je bila sklenjena decembra lani (takrat je bil predsednik Kadove uprave Tomaž Toplak, op. p.). Storitev je bila v letošnjem letu opravljena in v višini 47.400 evrov tudi plačana,” pojasnjujejo v Kadu. Dodajajo, da je bila to v zadnjih štirih letih edina pogodba, ki jo je Kad podpisal s Keršičem.
Kot je znano, je Kad največji lastnik Skimarja in je imel tudi odločilen vpliv na njegovo poslovanje v zadnjih letih. Po trditvah naših virov je bilo vodstvo Kada s spornimi Skimarjevimi svetovalnimi stroški za Keršiča, ki naj bi bil v tesnih stikih s Toplakom, seznanjeno že pred enim mesecem. Razlog, da Kad ni takoj ukrepal, naj bi bil v tem, ker je imel tudi sam podpisano pogodbo s Keršičem, dodajajo naši viri. V Kadu zagotavljajo, da so bili s svetovalnimi stroški Skimarja seznanjeni v petek na sestanku z upravo Skimarja. “Poleg ustnih pooblastil je uprava zahtevala še dodatna pisna pojasnila. Ko jih bo prejela, se bo odločila o nadaljnjih ukrepih skladno s pristojnostmi, ki jih kot družbenik ima,” dodajajo v Kadu.
Poleg precejšnjih svetovalnih stroškov Keršiču je Skimar v zadnjem času plačeval tudi precejšnje svetovalne in odvetniške stroške odvetnikoma Rajku Vrečarju in Danielu Planinšcu. Zato nas je zanimalo, ali ima tudi Kad sklenjene kakršne koli pogodbe z njima. “Kad z njima nima sklenjene nobene krovne pogodbe, temveč nas zastopata na podlagi pooblastila uprave za posamezno zadevo. Stroški se obračunajo skladno z odvetniško tarifo,” odgovarjajo v Kadu. Dodajajo, da jih zastopa več različnih odvetnikov, specializiranih za posamezno pravno področje, in da so v letošnjem letu izbrali devet odvetnikov. Ob tem v Kadu niso želeli razkriti, koliko stroškov so v zadnjih dveh letih plačali Vrečarju in Planinšcu. Pojasnili pa so, da so upravni in sodni stroški letos znašali 131.000 evrov, v lanskem letu pa 166.000 evrov. Sicer pa bo v bilancah za letošnje leto samostojni podjetnik Keršič zabeležil precejšnjo rast kazalnikov na račun opravljenih storitev za Skimar in Kad. V minulem letu je Keršič namreč ustvaril “le” 95.800 evrov prihodkov, pri čemer je znašal čisti dobiček 44.600 evrov.

Odpuščen iz krivdnih razlogov (iz Mladine)

Še en zapis o svetovalcih za odpuščanje iz Mladine:V svetovalni hiši Prof. Dr. Ferk & Partner pozdravljamo pisanje mag. Mekine o tako imenovanih svetovalcih za odpuščanje, ki v času krize služijo na račun podjetij v težavah. Menimo, da je bil članek korektno raziskan, žal pa smo bili uvrščeni v skupino svetovalcev, ki jim zaradi svoje filozofije in metodologije dela ne pripadamo. Podjetje Prof. Dr. Ferk & Partner namreč s svojim svetovanjem brezkompromisno zasleduje cilj neodpuščanja sodelavcev. Menimo namreč, da je v vsakem podjetju mogoče stroške racionalizirati na drugih področjih in ni potrebno odpuščati ljudi. To nenazadnje lahko potrdi več kot 30 naročnikov. Če ima podjetje namen zmanjševati stroške izključno na račun odpuščanj, potem za to ne potrebuje našega svetovalnega podjetja. Takšnega naročnika v našem svetovalnem podjetju tudi ne sprejmemo.Dotaknili bi se še povezav med akterji, ki jih je omenil mag. Mekina in se oziroma so se kot svetovalci pojavljali v omenjenih podjetjih. Podjetje Prof. Dr. Ferk & Partner ni povezano ne z gospodom Danielom Planinšcem niti z gospodom Dragom Keršičem. Res je, da je bil gospod Keršič nekaj časa zaposlen v našem podjetju, vendar smo ga julija 2007 iz krivdnih razlogov odpustili. Od takrat z njim ne sodelujemo pri nobenem naročniku niti na nobenem področju.
prof. dr. Hans Ferk, direktor Prof. Dr. Ferk & Partner

V Elanu Drago Keršič pobasal 160.000 evrov v nekaj mesecih
Med svetovalnimi storitvami Pricewaterhouse Coopers posebej izpostavlja samostojnega podjetnika Draga Keršiča, ki je od Elana skupine dobil okoli 160.000 evrov. V pogodbi, ki jo je Elan skupina sklenila s Keršičem za sanacijo, ni bil opredeljen obseg dela, temveč je bila pogodba izdelana na podlagi Keršičeve ponudbe. Ta ponudba pa ni opredeljevala storitev in aktivnosti, ki naj bi jih opravljal Keršič.

Članek v Dnevniku.

Revizorji so odkrili za vsaj okoli 800.000 evrov spornih pogodb, ki jih je vodstvo nakazalo Planinšcu, Vrečarju in Keršiču.

Za primer: le v eni pogodbi s Keršičem, ki so v prejšnji firmi odpustili iz krivdnih razlogov, so mu plačali 163.000 evrov. "V poročilu so revizorji izpostavili, da če bi Keršič za potrebe Skimarja delal štiri mesece po 170 ur na dan, bi znašala njegova urna postavka več kot 200 evrov," dodaja Nikolić.

Povzeto po Dnevniku.
Samo v lanskem letu so odvetnika Daniel Planinšec in Rajko Vrečar ter samostojni podjetnik Drago Keršič v Skimarju zaslužili okoli 800.000 evrov. Od tega zneska je še najbolj vprašljivo plačilo Keršiču za program finančne reorganizacije, za katerega je Skimar že plačal 150.000 evrov. V primeru izvedbe predlaganih ukrepov bi Keršič, ki je imel leta 2007 manj kot 100.000 evrov prometa in nima zavidljivih svetovalnih izkušenj, na podlagi sklenjene pogodbe prejel še dodatnih 250.000 evrov.

Povzeto po Dnevniku.

Ni komentarjev:

Objavite komentar