sreda, 18. februar 2009

Keršič svetoval v Skimarju, Beti in Muri – delavci na ceste, ampak važen je zaslužek

Vodilni v metliški Beti, ki so pred kratkim likvidirali eno od 12. hčerinskih družb Beti Moda, ne delajo v dobro podjetja, ampak samih sebe. Na to naj bi kazalo predvsem sodelovanje s podjetjem LM Kocman, vprašljivo pa naj bi bilo tudi svetovanje Draga Keršiča in najemanje prostorov v Ljubljani.
Holding Beti posluje s podjetjem LM Kocman, katerega lastnik je vodja Betinega upravnega odbora Roberto Kocman, prokurist pa njegov brat Teodor Kocman. Poleg tega že leta mastno plačujejo podjetnika Draga Keršiča, znanega iz svetovalne afere Skimar, in to povsem brez učinka. In še - Beti je najprej prodala vse nepremičnine v Ljubljani, zdaj pa najema pisarne na Parmovi. Vir.
Keršič je svetoval in po nekaterih podatkih pridobil 300.000 evrov le v enem letu v Beti. V Skimarju je izstavil račun za 1,5 milijonov evrov. Koliko je zahteval v Muri, ne vemo. Sumljivi posli, katerih rezultat so množična odpuščanja delavcev (očitno uspešni niso bili, ali pa je to šteti za uspeh!?), programi, ki izgledajo bolj kot izčrpavanja podjetij, imajo iste protagoniste.
Beti, Mura in Keršič imajo še nekaj skupnega. 2007 je na čelo Mure prišel Aleš Kumperščak. Prišel je naravnost iz Beti, Kumperščak je po izobrazbi matematik, po tem zapisu sodeč pa je v sorodniški povezavi s Keršičem!
39-letni Kumperščak je sicer doma iz Maribora in že več let dela v tekstilni industriji. Nazadnje je bil direktor podjetja Beti moda. Preostali člani nove uprave so Milan Moerec (proizvodna kooperacija), Marinka Glavač (finance in ekonomika) in Cvetka Peršak (delavska direktorica, ki pokriva tudi področje notranje kontrole in družbenega standarda). Vir.
Nič kaj lepih spominov na Aleša Kumperščaka nimajo niti Zagorjani. Bil je namreč direktor tovarne za proizvodnjo zaščitnih oblačil Deloza. V treh letih jo je spravil v stečaj, na cesti je ostala stotnija delavcev, neznano kam pa je poniknilo 170.000 evrov, ki jih je tamkajšnja občina plačala za nakup Delozine poslovne zgradbe. Kumperščak je obljubil, da bo šel denar za odpravnine delavcem, ker pa se to ni zgodilo, je moral župan Matjaž Švagan priznati, da takšne zaušnice, kot jim jo je prisolila Deloza, občina še ni dobila. Do leta 2006, ko je Kumperščak postal direktor družbe Beti Moda, mu je uspelo ustanoviti družbo Deloza trgovina (med solastniki sta bila tudi on in predsednica nadzornega sveta Deloze Sonja Lukšič). Ta je prevzela posle propadle matere in jo spomladi leta 2006 z Delozino blagovno znamko vred za pičlih 19.000 evrov prodala celjskemu podjetju Vrvica, v katerem naj bi bil tihi družbenik. Kumperščakova direktorska kariera pa se je po belokranjski epizodi nadaljevala v Muri. Vir
Kdo je pravzaprav glavni lastniški igralec in kdo ima za koga parkirane Murine delnice? Je to NFD Stanislava Valanta, njegov je predsednik nadzornikov v Muri Roman Ambrož, ali pa Zvon Dva, ki ga lastniško obvladuje Katoliška cerkev, v nadzornem svetu pa je njegov predstavnik Žarko Krajnik, ki je Kumperščaka v Muro pripeljal iz metliške Beti? Mura sicer ni družba T-2, ki bi jo bilo treba prodati zaradi pornografskih vsebin, je pa z njenim obstojem, kot že rečeno, povezana usoda več kot 25.000 Pomurcev.
Sicer pa je Kumperščak v skrbi za zdravje zaposlenih prepovedal kajenje znotraj Murine ograje, kadilcem pa ponudil pomoč pri odvajanju. Menda se je pet delavcev odločilo in sprejelo ponudbo. Medtem pa je spisala odpoved tudi odgovorna oseba za varnost v podjetju. Seznam tistih, ki so odšli po svoji ali Kumperščakovi volji, je torej čedalje daljši in daljši. Vir.

Ni komentarjev:

Objavite komentar