sreda, 18. februar 2009

Uprave s svetovalci izčrpale Skimar, zdaj odpuščanja

Vedno ista zgodba. Najprej se v dogovoru z upravo (in nadzorniki) stre podjetje, denar ponikne prek računov raznih svetovalcev, potem sledi propad in odpuščanja. Na eni strani nemoč in tragedija številnih družin, na drugi strani moralna sprijenost posameznikov. Evo:
Begunje na Gorenjskem - Zaposleni v Skimarju, ki jih je kadrovska služba po posvetovanju s sindikatom uvrstila na seznam presežnih delavcev, so danes po priporočeni pošti prejeli obvestila o prekinitvi delovnega razmerja.
Gre za 67 zaposlenih, od tega 42 v Elan Marine in 25 v Ski programu, odločbe pa bodo prejeli okoli 10. februarja. Predsednik Skimarjevega sindikata Dušan Ferjan in v.d. predsednika uprave Skimarja Ivan Štrlekar sta potrdila, da so v ponedeljek na pošto oddali obvestila o prekinitvi delovnega razmerja za 67 redno zaposlenih v diviziji plovil in zimski diviziji. Kvoto zmanjšanja števila delovnih mest za 141, ki jo je v sanacijskem programu postavilo vodstvo podjetja, pa so dosegli z mehkim načinom in sicer odpovedmi pogodb za določen čas in predčasnimi upokojitvami.
Za delavce, ki so prejeli obvestilo o prekinitvi delovnega razmerja in bodo v prvi polovici februarja dobili še odločbe, bo radovljiški zavod za zaposlovanje v sodelovanju s Skimarjevim sindikatom in vodstvom podjetja konec januarja organiziral dvodnevne delavnice, na katerih jim bodo pojasnili možnosti za izobraževanje, prezaposlitev ali pa drugačno pridobitev novega delovnega mesta. Že z obvestilom pa so pošti prejeli tudi brošuro zavoda za zaposlovanje o možnostih, ki so sedaj pred njimi.
Pokazalo se je, da se kriza že močno pozna pri zaposlovanju. Na Gorenjskem, kjer je skoraj 75.000 zaposlenih, je bilo septembra lani 3700 brezposelnih, v zadnjih mesecih leta pa se je njihovo število dvignilo že na 4546. Čeprav delodajalci mesečno objavijo približno 1100 potreb po delavcih, pa je slabost teh novih zaposlitev, da so skoraj vse izključno za določen čas.
Povzeto po SIOL.

Ni komentarjev:

Objavite komentar