sreda, 18. februar 2009

Kralj vrača udarec nadzorniku Nikoliću

Nekdanji prokurist Skimarja Jože Kralj je napovedal kazensko ovadbo zoper predsednika nadzornega sveta Skimarja Stojana Nikolića. Na kaj se ovadba nanaša, ni želel razkriti.
Nekdanji prokurist Skimarja je pojasnil, da je Nikolić od njega zahteval nezakonite stvari, ki pa jih ni želel storiti. Dodal je, da je predsednika nadzornega sveta seznanil z nekaterimi nepravilnostmi v družbi, tudi glede pogodb z zunanjimi svetovalci in na nepravilnosti pri pripravah seznama odpuščanja.
S posebnim dopisom namerava Kralj seznaniti tudi Kapitalsko družbo, saj se mora po njegovem mnenju Kad do takih zadev opredeliti. Po Kraljevih besedah je bil Nikolić seznanjen s poslovodsko škodljivimi zadevami, a ni ukrepal.
Kralj se je dotaknil tudi pridobivanja poslovnih informacij Kada. Pojasnil je, da je Kad javno priznal, da so prek nekaterih nedefiniranih referentov dejansko pridobivali poslovne informacije, ki so zaupne narave, lastnik pa na tak način informacij ne bi smel pridobivati. Pri tem je dejal, da je glavno vprašanje pri tem to, kdo je v imenu Kada imel mandat in zakonsko pravico pridobivanja poslovnih informacij, ki niso vezane na lastniške pravice.
Informacije v javnost odtekajo prek nadzornega sveta oziroma petih oseb, je dejal, katerih imen ni želel navesti. Tako uhajanje poslovnih podatkov se po njegovem mnenju ne bi smelo dogajati.
Kralj obžaluje ustavitev projekta bojnega plovila
O razlogih za razrešitev, ki jih je navedel nadzorni svet, to je projekt namenskega plovila, je Kralj pojasnil, da so v družbi znotraj omejenih krogov obravnavali več projektov, tudi tega. Projekt so obravnavali kar nekaj časa in ni bil nobena skrivnost, je dejal, dokumentacija pa je bila v podjetju. Sam obžaluje, da je nadzorni svet projekt ustavil.
Dodal je, da je bil s projektom seznanjen tudi v. d. predsednika uprave Skimarja Ivan Šrtlekar, “generalna informacija o projektih pa je bila podana tudi na eni zadnjih sej nadzornega sveta”. Pojasnil je še, da projekt ni vseboval investicij, ampak bi ga bilo mogoče osvojiti v najkrajšem mogočem času. Obstajal je časovni načt, je pojasnil Kralj, ki bi konec januarja že pokazal prve rezultate, konec februarja pa že zelo konkretne rezultate. Tako je bila po njegovih besedah sestavljena tudi pogodba, da najprej sledi realizacija in potem nadaljni koraki. Pogovarjali so se o 15 naročilih, projekt pa ima po njegovem mnenju še vedno velik gospodarski potencial, nadgraditi pa bi ga bilo mogoče tudi v civilno izvedbo. Kralj je še dejal, da naj bi po njegovih informacijah Nikolić z nosilci projekta kljub vsemu stopil v stik.
Tako Nikolić kot Štlekar sta očitke Kralja že zavrnila.
Povzeto po RTV Slovenija.

Ni komentarjev:

Objavite komentar