sreda, 18. februar 2009

Štrlekar in njegovi posli

Povzeto po Slovenskih novicah (9.1.2009).
Elanovega kralja bi kar odstrelili
Bodo po razkritju afere v begunjskem Skimarju na križ pribili tistega, ki je poskrbel, da so prišli v javnost dokumenti o plačevanju astronomskih zneskov za svetovanje? — Na udaru je prokurist podjetja Jože Kralj, ki naj bi škodoval podjetju
Balon odlivov denarja iz Elanovih družb je počil pred dobrim mesecem, ko smo v Slovenskih novicah prvi objavili dokumente o zneskih, ki so z blagoslovom predsednika uprave Ivana Štrlekarja (preden je postal v. d. direktorja je bil član nadzornega sveta Skimarja) pošteno debelili račune odvetniških pisarn v Celju in Mariboru.
Zdaj smo dobili v roke tudi podatke, da nista bili sporni le pogodbi o plačevanju storitev odvetniškima pisarnama Planinšec in Vrečar, saj so za druge vrste svetovanj nekateri dobivali več kot 100.000 evrov. Ko so jim v Elanu zaprli pipico, so zagnali vik in krik in začeli stresati jezo na prokurista podjetja Jožeta Kralja. Po njihovem mnenju je on glavni krivec za odliv dokumentov iz podjetja, s tem pa naj škodoval firmi. Halo!?
Če je Kralj res pokazal dokumente nekomu, ki jih je potem pokazal še komu, ta pa jih je spravil v javnost, je storil kvečjemu pošteno delo človeka, ki mu ni vseeno za podjetje, v katerem je zaposlen.
Prav objava dokumentov oziroma kopij računov za plačila odvetnikov je spodnesla kliko, ki je iz podjetja Skimar s samokolnicami vozila denar, za usodo zaposlenih pa jim je bilo malo mar.
Če ne bi prav v Novicah in potem v drugih medijih pokazali dokumentov, bi kompanija, ki danes hoče obstati na krmilu Skimarja samo še toliko, da se maščuje Kralju, še naprej namenjala denar za svetovalno-odvetniške zaslužkarje. In nihče ne bi vedel ničesar do trenutka, ko bi upravi potekel mandat.
Skimar ima ob koncu poslovnega leta štiri milijone evrov izgube. Bodo ustrezni državni organi, ki jih plačujemo davkoplačevalci, zmogli prekopati kanale, po katerih so odtekali v nebo vpijoči zneski za svetovanja?
Nekateri namigujejo, da bi bilo treba pregledati poslovanje subjektov na naslovih Kompole 63 v Štorah ali Kidričeva 25 v Celju. Tam je kot lastnik, direktor ali prokurist zaposlen direktor Skimarja Štrlekar, ki je odstopil sam. Zanimivo je tudi, da je v Arclinu pri Celju, kjer je podjetje LŠ projekt (deluje na naslovu, kjer je doma Štrlekar, podjetje pa je v njegovi 38-odstotni lasti) investiralo v gradnjo večstanovanjske soseske.
Bodo morda preiskovalci pokukali čez mejo, na hrvaško obalo, kje gradijo kakšen apartma ali dva in kjer so med zidaki vzidani tudi taki, ki so nastali v Begunjah?
Ali pa se bo, kot je v naši dolini Šentflorjanski vse prevečkrat navada, okoli Skimarja še dvakrat ali trikrat zaregljalo, potem pa bo vse tiho. Za direktorja Skimarja in razrešen nadzorni svet, ki mu je pokrival hrbet s predsednikom Gregorjem Gomiščkom na čelu, čez mesec dni ne bo vedel nihče več.
Maks Čop

Ni komentarjev:

Objavite komentar