sreda, 18. februar 2009

Razrešen nadzorni svet Skimarja, imenovan novi. Seznam odpuščenih počasi prihaja

Povzeto po Delu.

Begunje na Gorenjskem - Družbeniki Skimarja so na skupščini razrešili oziroma odpoklicali dosedanje člane nadzornega sveta in za prihodnje štiriletno mandatno obdobje imenovali nov nadzorni svet. Temu so že naložili takojšnjo izvedbo postopka revizije za preveritev vodenja posameznikih poslov družbe s poudarkom na poslih z zunanjimi svetovalci.

Državni lastniki Skimarja so danes razrešili predsednika nadzornega sveta Gregorja Gomiščka, ki je ob odstopu v.d. predsednika uprave Skimarja Ivana Štrlekarja tudi sam podal odstopno izjavo. Z mesta člana nadzornega sveta je bil razrešen tudi Matjaž Lenassi, odpoklicani pa so bili preostali trije člani, in sicer Mitja Mlakar, Marjan Senica in Metka Petek. Slednja sicer ostaja članica nadzornega sveta tudi v novi sestavi, v kateri bodo vodenje Skimarja nadzorovali še Stojan Nikolić, Tomaž Berločnik, Tanja Vogelnik in Stajka Skrbinšek.

Nov nadzorni svet je zadolžen za imenovanje nove uprave Skimarja, ki ga bo do konca januarja še vodil Štrlekar. Ustrezno pa naj bi nadzorniki, kot je pojasnil predsednik skupščine Miha Grilec iz Zavarovalnice Triglav, ukrepali tudi glede prokurista Jožeta Kralja, zoper katerega je Štrlekar predlagal razrešitev iz krivdnih razlogov.

Poimenski seznami presežkov že v torek, prve odločbe čez mesec dni

Poleg tega bo nadzorni svet po sklepu današnje dobro uro trajajoče skupščine, izbral posebnega revizorja za preveritev vodenja posameznih poslov družbe v zadnjih petih letih s posebnim poudarkom na sklepanju poslov, ki se nanašajo na storitve zunanjih svetovalcev, ter sklepanju posredniških poslov. Slednji so namreč v zadnjih tednih najbolj burili duhove v javnosti, kjer odmeva napovedano odpuščanje delavcev. Ti naj bi v torek dobili poimenske sezname presežkov, čez mesec dni pa tudi že prve odločbe.

Za predsednika Skimarjevega sindikata Dušana Ferjana je Štrlekarjeva odločitev, da bodo že v torek znani poimenski seznami odpuščenih delavcev, presenetljiv. “Mislim, da bi se moral nov nadzorni svet seznaniti z razmerami v podjetju in na podlagi informacij, ki jih bo dobil, potem izpeljati to stvar,” je dejal Ferjan, ki še vedno računa, da bodo kakšnega izmed 180 predvidoma ukinjenih delovnih mest vendarle uspeli obdržati.

Ferjan je bil sicer z današnjimi sklepi skupščine zadovoljen, saj verjame, da bodo lastniki za vodstvo podjetja postavili primerne in sposobne ljudi, ki bodo znali voditi družbo. “Pričakujemo, da se bo novopostavljeni nadzorni svet v najkrajšem možnem času, v roku desetih dneh odločil in nam dal res najbolj kompetentne ljudi za vodenje našega podjetja,” je poudaril Ferjan in dodal, da se z novim vodstvom mudi, saj je za Skimar v tem trenutku pomemben vsak dan.

Da bi Skimar čim prej dobil novo stalno vodstvo, ki bi kontinuirano delalo dalj časa kot zadnje uprave, si želi tudi Štrlekar. Prepričan je, da so od lanskega marca, ko je sam prevzel vodenje podjetja, v Skimarju marsikaj postorili in da je podjetje danes v boljšem stanju, kot je bilo pred njegovim prihodom.

“Zagotovo bi bil bolj vesel, če bi bilo stanje še boljše. Na ski diviziji je stanje relativno dobro in se poznajo premiki, na diviziji plovil pa je glede na tržno situacijo stanje ta moment še zmeraj zadovoljivo, kajti naši konkurenti so pred dvema mesecema in več že ustavili proizvodnjo, mi pa smo jo imeli vse do konca decembra in sedaj planiramo, da jo bomo konec januarja znova zagnali,” je o prisilnem dopustu, na katerem je zaradi zmanjšanih naročil sedaj 163 zaposlenih v Elanu Marine povedal Štrlekar.

“Mislim, da ima Skimar možnost preživeti, saj ima program, ki je zanimiv za naše kupce, vendar bo treba na tem delati in ukrepati,” je še poudaril Štrlekar, ki meni, da sanacijski ukrepi izboljšujejo stanje v Skimarju, ki naj bi leto končal s približno štiri milijoni evrov izgube. S sanacijo podjetja in poslovanjem od januarja do novembra pa so se danes seznanili tudi lastniki, med katerimi je največja Kapitalska družba.

Z najboljšo možno ekipo do odličnih poslovnih rezultatov

Na dogajanje v Skimarju pa se je odzval tudi premier Borut Pahor. Glede Skimarja, ki je danes dobil nov nadzorni svet, izrazil željo, da se bo oblikovala najboljša možna ekipa, ki bo sposobna podjetje pripeljati do odličnih poslovnih rezultatov. Ob tem je spomnil, da so pred nekaj leti podobno obupovali nad usodo Peka, ki je danes dobro stoječe podjetje.

“Temu je tudi namenjen KAS (kadrovsko-akreditacijski svet), da s svojimi predlogi pomaga skupščinam, nadzornim svetom in drugim, da tam, kjer ti delajo v imenu države, delajo najboljši,” je dodal Pahor.

Povzeto po RTV.

Zaposleni v Skimarju kljub ponedeljkovi napovedi v. d.-ja predsednika uprave Ivana Štlekarja niso seznanjeni s poimenskim seznamom tistih, ki bodo izgubili delo.

Po opozorilu sindikata se je namreč Štrlekar odločil, da bo s programom presežnih delavcev prej seznanil še nove nadzornike. Predsednik sindikata Dušan Ferjan pa upa, da se bo sindikat lahko znova srečal s Štrlekarjem, s katerim še vedno poskušajo s seznama umakniti nekatera imena in tako zmanjšati končno število odpuščenih, ki naj bi prve odločbe začeli prejemati čez en mesec.

Ferjan in Štrlekar sicer menita, da bo na koncu odpuščenih nekaj manj do napovedanih 180 delavcev, nikakor pa ne več. Poimenski seznam naj bi delavci prejeli v kratkem, predvidoma v prihodnjih dneh, potem ko se bo z njim seznanil nov nadzorni svet.

Ni komentarjev:

Objavite komentar